Alentejo Puur
Caractere-log.png
Schoonheid in al zijn eenvoud

Alentejo Puur

Wie houdt van stilte en desolate landschappen en van authentieke dorpen zonder grote bezienswaardigheden, maar die een bezienswaardigheid op zich zijn, wie geboeid wordt door oude tradities en door een landelijk leven waarbij 'traag' het sleutelwoord is, die zal zeker van de Alentejo houden, een van de grootste en dunstbevolkte regio's van Portugal. Dorpjes als arendsnesten gelegen, prachtige stadjes met een rijk verleden, tal van marmer- en vestigingsteden, megalitische vindplaatsen en een van de mooiste kustlijnen van Zuid-Europa: iedereen raakt in de ban van al dat moois! Daarbij is de Alentejo de laatste jaren geliefd bij tal van kunstenaars en levensgenieters: zij weten hoe heerlijk de keuken hier smaakt en dat de beste olijfolie en wijnen hier vandaan komen ...

madeira 1
madeira 5
madeira 6
madeira 2
madeira 3
madeira 4
madeira 7

DAG 1 : BRUSSEL - LISSABON - CRATO/MARVÃO (± 267/± 310KM)

Afhalen van huurauto op de luchthaven. Via Santarém, mooi gelegen aan de oever van de Taag en zeker een bezoek waard, richting Abrantes. Op enkele kilometers hiervan ligt het rustige dorpje Costância en de burcht van Almourol, gelegen op een eilandje in de Taag. 2 nachten in designhotel Torre de Palma of de pousada van Marvão, spectaculair gelegen boven een steile granietwand in het middeleeuwse vestigingsdorp Marvão.

DAG 2 : ALTO ALENTEJO (± 77/± 98KM H/T)

Verkenning van het beschermde natuurpark Serra de São Mamede, een 1.000m hoge bergrug met een arendsnest als vestigingstadje, Marvão. Tien kilometer verderop ligt Castelo de Vide, een van de mooiste stadjes van de Alentejo. Vanuit het machtige kasteel uit de 14de eeuw met rondom de oude Jodenbuurt en een krans van witgekalkte huisjes met steile straten, heeft u een fenomenaal uitzicht op de weidse vlakte van de Alentejo. Ook het hedendaagse Castelo de Vide in de benedenstad is de moeite waard met mooie huizen uit de 17de en 18de eeuw. In deze streek treft u ook metershoge granietblokken met dolmen, grafkamers en menhirs. Portalegre is de poort naar de Serra de São Mamede en heeft eveneens een schitterende ligging. De topbezienswaardigheid is het Museu da Tapeçaria Guy Fino dat gevestigd is in een mooi herenhuis. De tapijtencollectie is van wereldniveau, zelfs kunstenaars zoals Le Corbusier wensten hun werk op deze manier geproduceerd te zien. Ook het vroegere klooster São Bernardo is een must, met een voorportaal in de kerk dat is versierd met indrukwekkende murenhoge azulejo's en een graftombe van maar liefst 12m hoog.

DAG 3 : VAN DE KONINKLIJKE PAARDENFOKKERIJ RICHTING ZUIDEN (± 150/± 200KM)

Vlak bij Alter do Chão ligt de koninklijke paardenfokkerij, de Coudelaria Altér Real. Hier worden o.a. Sorraia- en Przewalskipaarden gefokt in samenwerking met andere stoeterijen. Naast het fokhengstencentrum en paardenmuseum is de grootste attractie het vrijlaten van de merries in de open weide (namiddag). In de schitterende stad Estremoz is bijna alles van marmer, afkomstig uit de marmergroeven in de buurt. Estremoz was de geliefkoosde verblijfplaats van tal van koningen en bekende figuren zoals Vasco da Gama. De resten van het koninklijke paleis werden verbouwd tot een van de bekenste pousada's van het land. U verblijft 3 nachten in Évora in een hotel naar keuze of in de mooie Quinta São Lourenço do Barrocal, gelegen vlak bij de monding van de Guadianarivier.

DAG 4 : MARMER- EN BURCHTSTEDEN (± 206/± 233KM H/T)

Richting Monsaraz, nog zo'n prachtig wit vestigingdorp op een hoge rots met een schitterend uitzicht op het dal van de Guadianarivier. Hier heerst de onverstoorbare stilte en rust, en zijn zowel zonsopgang als zonsondergang van een zelden geziene schoonheid. Via Vila Viçosa, een aantrekkelijke stad van wit marmer met een groot paleis van de hertogen van Bragança, naar Borba, waar u de belangrijkste marmergroeven tot 100m diep zal aantreffen. Verder tot Elvas, een belangrijke vestigingstad die nog binnen zijn oude ommuring ligt. Het indrukwekkende aquaduct voorziet nog steeds het zuidwesten van de stad van water. Terugkeer naar uw hotel met eventuele stop onderweg in Evoramonte, als een arendsnest gelegen en met het mooiste panorama over de weidse vlakten van de Alentejo.

DAG 5 : EVORA, WERELDERFGOED UNESCO

Bezoek aan deze aangename universiteitsstad met zijn aquaduct, zijn imposante kathedraal en zijn ruïnes van een Romeinse tempel. Overal ontdekt u Moorse invloeden, en in de Igreja da Misericordia bevinden zich schitterende azulejostaferelen.

DAG 6 : BAIXA ALENTEJO: OLIJFOLIE, WIJN EN KURK (± 164/± 200KM)

Na een bezoek aan Beja, de hoofdstad van de Baixa Alentejo, rijdt u door de Planicia Dourada, het goudgele laagland dat bezaaid is met korenvelden, olijf- en wijngaarden, en eikenbossen met tal van 'montes', de typische boerderijen. Dit is 'het land van de overvloed', een belangrijk landbouwcentrum waar de beste olijfoliën en wijnen vandaan komen, maar ook de wol en traditionele kurk. Verder richting westkust tot Santiago do Cacém, een belangrijk centrum voor de kurkindustrie, met een interessant Museu Municipal. Op 2km liggen de Romeinse ruïnes van Miróbriga in een schitterend groene omgeving. 2 nachten in hotel Santiago Cooking & Nature in Santiago do Cacém. Of verder richting Grândola, waar u 2 nachten verblijft in het Sobreiras Alentejo Country Hotel.

DAG 7 : DE MOOISTE STRANDEN

De vrijwel intacte kustlijn waar de oceaan tegen de rotsen tekeergaat of zijn golven laat uitrollen op de mooie stranden: ook u zal in de ban raken van al dat overweldigend natuurschoon. Niet voor niets is het 25km lange Praia da Comporta een geliefkoosde vakantiebestemming van de jetset die zich hier discreet terugtrekt in buitenverblijven of designvilla's die door befaamde Portugese architecten zijn ontworpen. Een must is een bezoek aan Alcácer do Sal dat door zijn strategische ligging – de open weg naar de oceaan – eeuwenlang zout, kurk en rijst voortgebracht heeft. In het centrum loont een bezoek aan de burcht (pousada) en de Igreja Santa Susana, een romaans kerkje uit de 12de eeuw met een prachtig interieur met azulejospanelen en met een witte toren waarop ooievaars nestelen. Alcácer do Sal is ook de vertrekplaats voor een bezoek aan het Reserva Natural do Estuário do Sado, niet alleen interessant voor zijn vogelbestand maar ook om de oude vissersdorpen en het rijke culturele erfgoed. Zo is Carrasqueira een fotogeniek vissersdorp met dobberende bootjes en tal van visrestaurants.

DAG 8 : LISSABON (± 128/± 140KM) - BRUSSEL

Inlevering van huurwagen op de luchthaven van Lissabon en terugvlucht naar Brussel.

alentejo puur kaart.png
Uw Portugal Specialist
tn_075.jpg
Ellen Beyens
Aarschot - ellen@se7en.be - 016 31 38 20