Dwalen door Drenthe1.jpg
Dwalen door Drenthe
Fietsvakantie

Dwalen door Drenthe

4/6 dagen, standplaats, hotel, LO met lunchpakket. HP mogelijk. 

Rond de immense stenen hangt nog steeds een mysterieus tintje. De hunebedden, de grafkelders van het Trechterbekervolk, zijn meer dan vijfduizend jaar oud. Hoe kregen de bouwers het voor elkaar om die minstens duizend kilo zware stenen elders uit te graven, te verplaatsen en verderop op elkaar te stapelen? Van de 54 hunebedden in Nederland liggen er 52 in Drenthe. Geheid dat je er tijdens je fietstochten vanuit Spier wel eentje tegenkomt.

 

Veelheid aan landschappen

Mystiek en landschap gaan in Drenthe overigens hand in hand. Zeker als de ochtendmist nog boven de heidevelden hangt. Of boven de vennen, beekdalen, graslanden en de akkers. De wollige ruggen van de schapen steken net boven de mist uit. Een van de fietstochten schotelt je een veelheid aan sferen voor; eerst de heidevelden van Dwingeloo en Hee, dan de veenkoloniën bij Smilde en Beilen, en later de bossen en zandverstuivingen bij Appelscha. 

Mooiste dorp Nederland

Ook de karakteristieke Drentse dorpen ontbreken niet. Je herkent ze soms nog aan de vier oorspronkelijke elementen: beek, heide, es en brink. Stal je fiets even in brinkdorpen als Dwingeloo, Ruinen en Havelte. En neem nog meer tijd om het mooiste dorp van Nederland uit te kammen: Orvelte. Het asfalt heeft hier nog niet z’n intrede gedaan. Kinderkopjes, oude straatlantaarns, monumentale panden en prachtige boerderijen. 

Dwalen door Drenthe.png
Prijs: Vanaf €225 p.p.
Foto's

Programma

 

“Natuurpoort Spier” ligt aan de ingang van Het Dwingelderveld, dat in 1991 de status van Nationaal Park gekregen heeft, Een prima uitvalsbasis voor het verkennen van de fietsprovincie bij uitstek, Drenthe.


A - Rondom de VAM-berg  26 km
Een korte rondrit waarbij u een indruk krijgt van hetgeen u de komende dagen te wachten staat: Vanaf de top van de VAM-berg kunt u het uitgestrekte Dwingelderveld overzien. U fietst over de ongerepte veenheide van de Boerenveensche Plassen naar het dorpje Pesse en maakt kennis met het ‘Nationaal Park Dwingelderveld’.


B - Westerbork en Orvelte  56 km
Een fietstocht langs een aantal Nationale Monumenten: Via het Drentse esdorp Westerbork, komt u in het beschermde autovrije museumdorp Orvelte. Na het dorp Elp volgen de uitgestrekte boswachterijen van Grolloo en Hooghalen.  In de laatste bevindt zich het indrukwekkende voormalige concentratiekamp Westerbork. Daarnaast staat de grootste radiotelescoop van Europa. Via het herinneringscentrum fietst u naar Beilen. Kort voor het hotel wacht nog een fraai natuurgebied: het Terhorsterzand.


C - Brinkdorpen en natuurgebieden 54 of 60 km
Over de weidse Dwingeloosche heide fietst u naar Ruinen. Onderweg heeft u kans op een ontmoeting met een schaapsherder en zijn/haar kudde. Na Havelte fietst u door uitgestrekte natuurterreinen en de bossen van Uffelter-, Holtinger-, Wester- en Oosterzand. Daarna wacht het bekende brinkdorp Dwingeloo op u, met leuke terrassen en een fraaie oude kerk.


D - Heidevelden en zandverstuivingen  50 of 60 km
Een veelheid aan Drentse (en Friese) landschappen: het Dwingelderveld, de bossen en zandverstuivingen bij Appelscha en de bossen en het opvallende Blauwe Meer bij Hoogersmilde. Onderweg komt u in het pittoreske Diever waar u een bezoek kunt brengen aan het plaatselijk hunebed OERmuseum, de schatkamer van Zuid-West Drenthe. 


E - Hoogeveen en de Veenkoloniën 42 of 59 km
Drenthe is niet alleen maar bos en heide. Op deze route brengt het “mooiste fietspad van Nederland (2017)” u naar Hoogeveen. Daarna ervaart u hoe het is om over de lange rechte wegen van de voormalige Veenkoloniën te fietsten. Het laatste deel voert langs het groene Linthorst-Homankanaal, dat langzamerhand door de natuur “terugveroverd” wordt.


F - Beilen 22 km
Via het Terhorsterzand fietst u naar Beilen, het grootste plaatsje in de directe omgeving.  Over het Drentse platteland fietst u weer terug naar het Dwingelderveld en Spier.