Hollandse Waterlinie header.jpg
Hollandse Waterlinie
Fietsvakantie

Hollandse Waterlinie

4/6 dagen, trektocht, incl. bagagevervoer, hotels, LO. HP mogelijk. 

Overstromingen, dijkdoorbraken… al eeuwen strijden de Nederlanders tegen het water. Maar soms is dat water ook een welkome bondgenoot. In 1672 - het Rampjaar waarin ‘het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos was’ - rukten Franse soldaten op. Door een brede strook land onder water te zetten, konden we die op veilige afstand houden. Een laagje van zo’n veertig centimeter was al voldoende: te diep voor man en paard. Gelukkig is er nu geen enkel overstroomd land te vinden, maar water volop. 

Forten, vestingen, kastelen…
Vanaf Weesp, het Naardermeer en het mooie vestingstadje Naarden zak je langzaam af naar Utrecht. Slingerend volg je de romantische Vecht. Onderweg passeer je indrukwekkende forten, vestingen en batterijen, zeker rond Utrecht. Dit is het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De 85 km lange verdedigingslinie loopt van Muiden tot de Biesbosch, bestaat uit 45 forten, zes vestingen, twee kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim zevenhonderd betonnen schuilplaatsen en ruim honderd sluizen en waterwerken. Het is het grootste rijksmonument van Nederland, zó bijzonder dat het recent aan Unesco werd voorgedragen om toe te voegen aan de lijst met beschermde werelderfgoederen. 

De boekenkist
Tijdens deze tocht doe je onder meer het fort bij Vechten en Fort Rijnauwen aan, het grootste en groenste van alle forten van de Waterlinie. Het gebied rond het fort bij Rijnauwen is nu een door Staatsbosbeheer beheert natuurreservaat. Na het historische Wijk bij Duurstede komt Gorinchem in zicht, dat samen met Woudrichem en Slot Loevestein - even binnenwippen en naar ‘de kist’ kijken - lange tijd een onneembare driehoek was als onderdeel van deze inventieve waterlinie. 

Prijs: Vanaf €340 p.p.
Foto's

Programma

 

“Natuurpoort Spier” ligt aan de ingang van Het Dwingelderveld, dat in 1991 de status van Nationaal Park gekregen heeft, Een prima uitvalsbasis voor het verkennen van de fietsprovincie bij uitstek, Drenthe.


A - Rondom de VAM-berg  26 km
Een korte rondrit waarbij u een indruk krijgt van hetgeen u de komende dagen te wachten staat: Vanaf de top van de VAM-berg kunt u het uitgestrekte Dwingelderveld overzien. U fietst over de ongerepte veenheide van de Boerenveensche Plassen naar het dorpje Pesse en maakt kennis met het ‘Nationaal Park Dwingelderveld’.


B - Westerbork en Orvelte  56 km
Een fietstocht langs een aantal Nationale Monumenten: Via het Drentse esdorp Westerbork, komt u in het beschermde autovrije museumdorp Orvelte. Na het dorp Elp volgen de uitgestrekte boswachterijen van Grolloo en Hooghalen.  In de laatste bevindt zich het indrukwekkende voormalige concentratiekamp Westerbork. Daarnaast staat de grootste radiotelescoop van Europa. Via het herinneringscentrum fietst u naar Beilen. Kort voor het hotel wacht nog een fraai natuurgebied: het Terhorsterzand.


C - Brinkdorpen en natuurgebieden 54 of 60 km
Over de weidse Dwingeloosche heide fietst u naar Ruinen. Onderweg heeft u kans op een ontmoeting met een schaapsherder en zijn/haar kudde. Na Havelte fietst u door uitgestrekte natuurterreinen en de bossen van Uffelter-, Holtinger-, Wester- en Oosterzand. Daarna wacht het bekende brinkdorp Dwingeloo op u, met leuke terrassen en een fraaie oude kerk.


D - Heidevelden en zandverstuivingen  50 of 60 km
Een veelheid aan Drentse (en Friese) landschappen: het Dwingelderveld, de bossen en zandverstuivingen bij Appelscha en de bossen en het opvallende Blauwe Meer bij Hoogersmilde. Onderweg komt u in het pittoreske Diever waar u een bezoek kunt brengen aan het plaatselijk hunebed OERmuseum, de schatkamer van Zuid-West Drenthe. 


E - Hoogeveen en de Veenkoloniën 42 of 59 km
Drenthe is niet alleen maar bos en heide. Op deze route brengt het “mooiste fietspad van Nederland (2017)” u naar Hoogeveen. Daarna ervaart u hoe het is om over de lange rechte wegen van de voormalige Veenkoloniën te fietsten. Het laatste deel voert langs het groene Linthorst-Homankanaal, dat langzamerhand door de natuur “terugveroverd” wordt.


F - Beilen 22 km
Via het Terhorsterzand fietst u naar Beilen, het grootste plaatsje in de directe omgeving.  Over het Drentse platteland fietst u weer terug naar het Dwingelderveld en Spier.