
Hollandse Waterlinie
Fietsvakantie
Hollandse Waterlinie
4/6 dagen, trektocht, incl. bagagevervoer, hotels, LO. HP mogelijk.
Overstromingen, dijkdoorbraken… al eeuwen strijden de Nederlanders tegen het water. Maar soms is dat water ook een welkome bondgenoot. In 1672 - het Rampjaar waarin ‘het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos was’ - rukten Franse soldaten op. Door een brede strook land onder water te zetten, konden we die op veilige afstand houden. Een laagje van zo’n veertig centimeter was al voldoende: te diep voor man en paard. Gelukkig is er nu geen enkel overstroomd land te vinden, maar water volop.
Forten, vestingen, kastelen…
Vanaf Weesp, het Naardermeer en het mooie vestingstadje Naarden zak je langzaam af naar Utrecht. Slingerend volg je de romantische Vecht. Onderweg passeer je indrukwekkende forten, vestingen en batterijen, zeker rond Utrecht. Dit is het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De 85 km lange verdedigingslinie loopt van Muiden tot de Biesbosch, bestaat uit 45 forten, zes vestingen, twee kastelen, 85 mitrailleurkazematten, ruim zevenhonderd betonnen schuilplaatsen en ruim honderd sluizen en waterwerken. Het is het grootste rijksmonument van Nederland, zó bijzonder dat het recent aan Unesco werd voorgedragen om toe te voegen aan de lijst met beschermde werelderfgoederen.
De boekenkist
Tijdens deze tocht doe je onder meer het fort bij Vechten en Fort Rijnauwen aan, het grootste en groenste van alle forten van de Waterlinie. Het gebied rond het fort bij Rijnauwen is nu een door Staatsbosbeheer beheert natuurreservaat. Na het historische Wijk bij Duurstede komt Gorinchem in zicht, dat samen met Woudrichem en Slot Loevestein - even binnenwippen en naar ‘de kist’ kijken - lange tijd een onneembare driehoek was als onderdeel van deze inventieve waterlinie.
