Tussen IJssel_en_Vecht_header.jpg
Tussen IJssel en Vecht
Fietsvakantie

Tussen IJssel en Vecht

6 dagen, trektocht, incl. bagagevervoer, hotels, LO. HP mogelijk. 

Dat gaat erin als koek. Deventer koek dan wel te verstaan. Tussen IJssel en Overijsselse Vecht rijgen de historische Hanzesteden zich aaneen. En voor historie kun je in Deventer je hart ophalen. De stad ademt één en al Hanze-historie. Het is een van de oudste steden van ons land. Al fietsend ontdek je een historisch centrum dat nog een authentiek middeleeuws stratenpatroon heeft. Dwalend door de intieme straatjes hoor je het geroep van de kooplui, de kakelende kippen en het gebulder van de handkarren.


Gouden jaren
De ligging aan de IJssel maakte het mede mogelijk dat Deventer kon uitgroeien tot een belangrijk handelscentrum. Als prominent lid van het middeleeuwse handelsverbond ‘De Hanze’ beleefde de stad in de 14e en 15e eeuw haar gouden jaren. Jaarlijks vonden zes markten plaats, waarbij kooplieden uit heel Europa naar de IJsselstad kwamen. En die kwamen niet alleen voor de Deventer koek.

Hedendaagse dynamiek
Waarschijnlijk deden ze ook nog Zwolle aan - ‘Als we nu toch in de buurt zijn’ - en niet zonder reden. Ook hier hangt nog een middeleeuwse sfeer, maar dan vermengd met het hippe van een studentenstad. Jongeren, ondernemers en creatievelingen zorgen voor de hedendaagse dynamiek. Zwolle is een culturele hotspot. Het meest opzienbarend is Museum de Fundatie. Van buiten opvallend door de bijna buitenaardse look. “De Zeppelin’ wordt de ellipsvormige opbouw van het museum ook wel genoemd. “Een UFO roept een ander.” En zo krijgt een route langs historische steden toch een futuristisch tintje.

Prijs: Vanaf €585 p.p.
Foto's

Programma


Dag 1    Aankomst in Vorden en evt. kennismakingsroute  10 of 15 km
Na aankomst kunt u een korte welkomstrit rond Vorden maken. U gaat eerst langs het omgrachte kasteel Vorden dat bewoond is, maar kan worden bezocht. Vervolgens fietst u naar kasteel Hackfort (Natuurmonumenten) met een bos voor wandelaars, watermolen en historische moestuin. In het koetshuis bevindt zich een brasserie. U volgt de Baakse beek terug naar uw hotel.


Dag 2    Van Vorden naar Deventer  37 km
U fietst naar de eeuwenoude Hanzestad Zutphen, gelegen aan de IJssel. Haar aanzien wordt al van verre bepaald door de vele torens. De sfeervolle binnenstad heeft bochtige straatjes, pleinen, hofjes en talrijke monumenten. Het Stedelijk Museum vertelt u over de geschiedenis van Zutphen en De Graafschap. Bezienswaardig zijn o.a. de St. Walburgkerk met de Librije en delen van de stadsommuring met een waterpoort over de Berkel. Hierna volgt u de IJssel door vogel- en bloemrijke uiterwaarden naar de Hanzestad Deventer, waarbij u de ruïne van het tollenaarskasteel Nijenbeek passeert. Vanaf uw aan de IJssel gelegen hotel zet een pontje u in 5 minuten over naar de historische binnenstad van Deventer. Op het grote marktplein de Brink vindt u de Waag (museum), de Wilhelminafontein en rondom monumentale gevels. Bijzonder schilderachtig zijn de straatjes naar de Bergkerk, waar het jaarlijks Dickens Festijn zich afspeelt. Op deze korte route heeft u extra veel tijd om Zutphen en Deventer te bekijken.


Dag 3    Van Deventer naar Zwolle  51 km
U fietst langs de IJssel Deventer uit. Via de havezaten Nieuw Rande en de Haere rijdt u naar het dorp Olst, waar u met het IJsselveer oversteekt. U volgt de rivier verder noordwaarts langs het dijkdorpje Veessen met molen en rivierhaventje. Hier kunt met een pont oversteken naar Fortmond, een prachtig door oude waterlopen doorsneden natuurgebied. Op de uitkijktoren heeft u een grandioos uitzicht. Vanaf het mooie oude dorp Wijhe volgt u weer de oever. Een fietspont maakt een uitstapje naar het pittoreske stadje Hattem (Anton Pieckmuseum) mogelijk. Grotendeels over verkeersvrije dijkpaden, langs natuurrijke uiterwaarden en het voormalig klooster Windesheim, bereikt u de door een vestinggracht omgeven Zwolle. Met het Museum de Fundatie, een Kunstlooproute, de Broerenkerk alias de ‘boekenkerk’ en uitstekende restaurants heeft de sfeervolle Hanzestad zich cultureel en culinair goed op de kaart gezet.


Dag 4    Van Zwolle naar Ommen  43 of 60 km
Vandaag fietst u langs de sterk meanderende Vecht via Dalfsen naar Ommen. Het lidmaatschap van de Hanze had Ommen vooral te danken aan haar strategische ligging aan de Vecht. U passeert fraaie kasteellandgoederen, beboste stuwwallen en bloemrijke hooilanden. Een ommetje langs de buurtschappen Beerze en Junne toont u prachtige eeuwenoude hallenhuisboerderijen. Het streekmuseum van Ommen bevindt zich in een korenmolen.


Dag 5    Van Ommen naar Holten  49 km
Even onder Ommen passeert u de kastelen Het Laer en Eerde. Na een bezoek aan het oude Twentse brinkdorp Den Ham volgt u zuidwaarts het riviertje de Regge onderlangs beboste hoogtes (stuwwallen) die zich vormden tijdens de laatste IJstijd. De Lemeler- en Achmerberg laat u rechts liggen, heerlijk fietsend over oeverpaden langs oude essen, hooilanden en vistrappen. Na het mooie wat toeristische dorp Hellendoorn ontkomt u niet aan een korte klim naar uw hotel op de Holterberg (Sallandse Heuvelrug). Vlakbij bevindt zich het natuurmuseum Holterberg, uniek om de levensechte diorama’s van de Europese dierenwereld.


Dag 6    Van Holten naar Vorden  43 km
Langs de ‘bergen’ van het Twentse dorp Markelo trekt u de lichtglooiende Achterhoek in. Op weg naar het vestingstadje Lochem passeert u het te bezoeken kasteel Huis Verwolde met een fraaie tuin en de dikste eik van Nederland. Dan trekt u door het eeuwenoude eiken- en beukenbos van de Havezate Ampsen. In Lochem staat de Gudula­kerk al 1100 jaar trots midden op de markt fraai omgeven door renaissance-huizen en een paar heerlijke terrassen. Langs de kastelen De Wildenborch, Het Enzerinck en Den Bramel keert u tenslotte terug in Vorden.


Verlenging Rondrit naar Doesburg en Bronkhorst 58 km
Bij verlenging in Vorden kan een mooie rondrit naar de historische Hanzestad Doesburg worden gemaakt, waarbij ook het pittoreske IJsselstadje Bronkhorst wordt aangedaan.