Het Betoverend Bourgondië
Langs tafels en genot

Het Betoverend Bourgondië

Op ontdekking in Bourgondië rijdt u zeven dagen lang door de heuvelende landschappen van een van de bekendste wijngebieden van Frankrijk. Het is een uitzonderlijk rijke streek, waar eten en drinken een echt genot zijn en de 'cuisine' door kenners klassiek dan wel experimenteel genoemd wordt. Bourgondië is met zijn religieuze kunst ook de schatkamer van een diep geloof. De kloosters van Cluny en Cîteaux legden de basis voor de grootste kloosterordes van Frankrijk en Europa. In de Ste-Madeleinebasiliek van Vézelay, halteplaats op weg naar Compostela, rusten de relieken van Maria Magdalena. De abdijkerken van Fontenay en Pontigny zijn perfecte voorbeelden van religieuze architectuur: Bourgondië zal u ontroeren en bekoren.

SPLIT EN HAAR EILANDEN header
SPLIT EN HAAR EILANDEN 2
SPLIT EN HAAR EILANDEN 3
SPLIT EN HAAR EILANDEN 1

DAG 1 : BRUSSEL - COURBAN (± 480KM)

Heenreis. U logeert 2 nachten in het Château de Courban bij Châtillon-sur-Seine.

DAG 2 : FONTENAY EN VÉZELAY: ROMAANSE SCHOONHEID IN BOURGONDIË (± 260 À 280KM H/T)

Via de indrukwekkende abdij van Fontenay leidt het Canal de Bourgogne u naar Alise-Sainte-Reine aan de voet van de Mont Auxois. Een mooi museumpark gedenkt er de memorabele overwinning van Caesar op de Galliërs o.l.v. Vercingetorix. Nadien bereikt u het schilderachtige, middeleeuwse Semur-en-Auxois. Door een zacht, heuvelend landschap kan u nadien doorrijden naar de oude vestingstad Avallon. Hoogtepunt van deze dag wordt Vézelay met zijn indrukwekkende abdijkerk, vaste stop op weg naar Compostela. Terugkeren (uitgebreid) kan eventueel via Auxerre of via de glooiende wijngaarden van één van de beroemdste wijndorpen, Chablis.

DAG 3 : DIJON EN DE 'ROUTE DES GRANDS CRUS' (± 150KM)

Dijon met zijn mooie oude centrum is het hart van Bourgondië. Verder via Le Clos de Vougeot – het heilige der heiligen van de wijncultuur – en andere gerenommeerde wijngaarden zoals Nuits-St-Georges. Eventueel bezoek aan de indrukwekkende abdij van Cîteaux, waar de cisterciënzerorde werd gesticht. In Beaune, Meursault of Sainte-Sabine (Pouilly-en-Auxois) logeert u 4 nachten in respectievelijk Hôtel de la Poste, Hotel La Cueillette of Château Sainte Sabine.

DAG 4 : HET CHARMANTE BEAUNE (± 10 À 50KM H/T)

Beaune is geschiedkundig nauw verbonden met Vlaanderen. Het Hôtel-Dieu, met zijn kleurrijke dak, is haar bekendste uithangbord. De collegiale kerk Notre-Dame, met een reeks Doornikse tapijten uit de 16de eeuw, mag u niet vergeten! Het centrum van Beaune bezit wellicht het grootste aantal wijnhuizen. Hier zijn veel degustaties gratis.

DAG 5 : DE NATUURLIJKE SCHOONHEID VAN DE MORVAN (± 200 À 230KM H/T)

Als uitbreiding, na een bezoek aan Autun, kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen met een rit door het regionale natuurpark van Morvan: een oase van natuur, rust, water en schone lucht waar de witte charolais koeien vredig grazen. In dit lieflijke landschap worden uitgestrekte bossen afgewisseld met glooiende groene heuvels. Het is een dunbevolkte streek met slechts nu en dan een stad of dorpje met boerderijen, opgetrokken uit de voor de streek zo karakteristieke 'grosses pierres', forse stenen muren die de warmte in de zomer buiten houden en in de winter binnen. De Loire en de Yonne doorkruisen de Morvan en vijf grote meren garanderen een paradijs voor wandelaars, vissers, zwemmers en liefhebbers van watersporten. Terug kan via Château-Chinon, historische hoofdstad van de streek en stad van François Mitterrand met zijn eigen museum (Musée du Septennat) OF via de Gallische site Bibracte bij Mont Beuvray, de wilde landschappen van de Gorges de la Canche en Anost, het centrum van de 'Galvache'. 'Les Galvachers' waren houthakkers en houttransporteurs, want bosbouw was vroeger de voornaamste bron van inkomsten in de Morvan. Mooie panorama's ontdekt u rond de Lac de Settons waarna u doorrijdt tot Saulieu, gastronomisch trefpunt van de Morvan.

DAG 6 : ZUID-BOURGONDIË, HET HART VAN CHRISTELIJK EUROPA (± 260KM H/T)

Via Châlon-sur-Saône, geboorteplaats van de fotografie, richting Tournus, een van de belangrijkste monastieke centra van Frankrijk met een sfeervolle binnenstad met pittoreske steegjes, tot het middeleeuwse Brancion, duizelingwekkend gelegen boven twee diepe ravijnen. Verder naar Cormatin, met een indrukwekkend kasteel, tot Taizé, bekend van de jongerenbedevaarten en Cluny. In deze 'moederabdij' van 1100 jaar oud huisde het spirituele hart van het middeleeuwse Europa. Eventueel terug via Paray-le-Monial, een bedevaartsoord met een basiliek die tot de mooist bewaarde cluniacenzer architectuur behoort.

DAG 7 : TERUGKEER NAAR BRUSSEL (± 565KM)

OF verlenging van uw verblijf in een Caractèrehotel naar keuze.

Uw Frankrijk Specialist
Elisabeth Devlies
Aarschot - elisabeth@se7en.be - 016 31 38 22
Contacteer ons

info@se7en.be      /       Tel: 016/31.02.40

  • Black TripAdvisor Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon