Split & Haar Eilanden
Caractere-log.png
Ingetogen schoonheid en vakantievierende jetset

Split & Haar Eilanden

Split vormt een indrukwekkend labyrint van 2.000 jaar geschiedenis: Romeinse zuilengalerijen, Egyptische sfinxen en Venetiaanse paleizen lijken er harmonieus samen te smelten. De historische rijkdom laat zich niet enkel zien in deze stad, maar ook in cultuursteden als Šibenik en Trogir, het schilderachtige stadje Hvar en het antieke handelscentrum Solin. Ook de natuur herbergt hier prachtige schatten: de indrukwekkende watervallen van Krka, de paradijselijke stranden op Brač en de oogverblindende Pakleni-eilanden. Kortom, puur genieten van cultuur en natuur! 

SPLIT EN HAAR EILANDEN header
SPLIT EN HAAR EILANDEN 2
SPLIT EN HAAR EILANDEN 3
SPLIT EN HAAR EILANDEN 1

DAG 1: VLUCHT BRUSSEL - SPLIT

Ophalen huurwagen. 4 nachten in Hotel Split 

DAG 2: HET HISTORISCHE SPLIT

Split is vandaag het meest verbazingwekkende stadscentrum van Kroatië: de stad is gebouwd rond het meer dan 1700-jaar oude paleis van keizer Diocletianus, een waar labyrint van straatjes en gebouwen, Korintische zuilen, romaanse en barokke architectuur, Romeinse bas-reliëfs, gotische renaissancistische gevels, dit alles in combinatie met talrijke winkeltjes, bars en terrasjes. Bezoek aan dit paleis, het plein van de republiek, de aangename Riva of zeeboulevard, het Archeologisch Museum...

DAG 3: TROGIR EN ŠIBENIK: KUSTSTADJES MET VEEL CULTUUR (± 140KM H/T)

Šibenik werd in de 9de eeuw gebouwd op een heuvel die boven de zee oprijst. Het was een stad van vissers en piraten en het toneel van de honderdjarige strijd tussen Venetië en Byzantium. Door de strategische ligging van de stad werd Šibenik voortdurend bedreigd en zorgde daarom voor een goede verdediging: de twee torens aan de haven, de oude wallen en de 3 forten. Šibenik pronkt graag met zijn mooie middeleeuwse stadskern met de beroemde St.-Jacobskathedraal, een waar meesterwerk. De geplaveide steegjes en de wirwar van trappen verlenen het stadje een Italiaanse flair. Trogir ligt op een klein eiland, d.m.v. een brug verbonden met het vasteland. Tot op vandaag is het een bekoorlijk middeleeuws stadje gebleven, Unesco Werelderfgoed. Geen wonder, want hier zijn zo veel pareltjes van architectuur terug te vinden uit de Griekse, Romeinse, middeleeuwse en Venetiaanse geschiedenis, in torens, kerken en paleizen, die bovendien uitstekend bewaard zijn.

DAG 4: DE WATERVALLEN VAN HET NATIONAAL PARK VAN KRKA (± 180KM H/T)

Via de A-weg bereikt u snel het dorpje Skradin, vanwaar u al wandelend (50') of via een boottocht (20') Krka, het kleinere broertje van Plitvice, bereikt. Hier stort het water van de zeventien watervallen over een lengte van 500m van terras naar terras in de diepte en komt het tot rust in een vijver, waar ook kinderen in mogen zwemmen.

DAG 5: HET WITTE GOUD VAN HET EILAND BRAČ

Na een boottocht van ± 1u (ferry of catamaran) bereikt u Supetar, dat een monumentale begraafplaats heeft. Verder tot Pučišća, waar zich een van de grootste steengroeves van het eiland bevindt. De beroemde witte kalksteen van Brač werd in de 3e eeuw gebruikt voor de bouw van het paleis van Diocletianus en heeft ook gediend voor het parlement van Boedapest, de Reichstag in Berlijn en het Witte Huis in Washington. Brač telt vandaag nog tien steengroeves en trekt jaarlijks een groot aantal talentvolle beeldhouwers aan. 2 nachten in het uitstekende Puteus Palace Heritage Hotel. 

DAG 6: DE SCHOONHEID VAN PARELWITTE STRANDEN IN CONTRAST MET EEN RIJKE CULTUUR

Brač dankt zijn grote aantrekkingskracht vooral aan de paradijselijke sfeer van Zlatni Rat, de Gouden Kaap, een lange kaap met een van de mooiste stranden van Kroatië. Het vlakbijgelegen Bol is een van de oudste plaatsen op Brač en, samen met het eiland Hvar, trekpleister voor de Kroatische 'beau monde'. Het schilderachtige haventje met haar met cafés gevulde Venetiaanse loggia is een ideale halte. In de Branislav Dešković Galerij voor Moderne Kunst treft u een belangrijke verzameling 20e-eeuwse beeldhouwwerken en schilderijen van onder andere Meštrović, Rentić... en in het dominicanenklooster van Bol hangt zelfs een schilderij van Tintoretto! Tussen Bol en het mooie vissersdorpje Milna leidt een wandelweg door kale landschappen naar het beroemde en sobere klooster van Blaca, maar u kan ook kiezen voor een rondrit langsheen mooie dorpjes zoals Ložišća, Milan en Škrip.

DAG 7: HET MONDAINE HVAR

Vanuit Supetar met de ferry terug naar Split en verder met een andere ferry naar Hvar of u kan met de passagiersferry dadelijk van Brač naar Hvar. U overnacht 2 maal in het exclusieve Palace Hotel Elisabeth (p. 503). Eerste kennismaking met dit 'trendy' eiland, geliefd bij de vakantievierende jetset van Kroatië, maar ook internationale film-, sport- en andere sterren als Sean Connery, Bill Gates en George Clooney weten het eiland, en vooral de mooie hoofdstad Hvar, inmiddels te vinden.

DAG 8: HET EILAND HVAR, UNESCO WERELDERFGOED

Naast de charme van de hoofdstad Hvar telt het eiland bijzonder mooie kiezelstranden, authentieke dorpjes, uitstekende wijngaarden, aantrekkelijke kustplaatsjes en tal van rozemarijn- en lavendelvelden. Ontdek de charme van o.a. Pitve met zijn traditionele stenen huisjes, Sveta Nedjelja aan de voet van de hoogste berg van het eiland, Stari Grad of de 'Oude Stad' en Vrboska. U kan ook met een watertaxi naar de 'Otoci Pakleni', elf verblindend mooie eilandjes voor de kust van Hvar.

DAG 9: HET ROMEINSE SOLIN

Met de ferry terug naar Split en eventueel bezoek aan Solin, het voormalige Romeinse handelcentrum Salona. De stadsmuren, het forum met tempels, het amfitheater en het bestuurderspaleis van de grootste antieke archeologische site van Kroatië getuigen van de rijkdom van deze ooit zo machtige stad. 1 nacht in een van onze hotels in Split.

DAG 10: SPLIT - BRUSSEL

Inleveren van de huurwagen en terugvlucht naar Brussel of verlenging in een van onze kusthotels. 

Uw Kroatië Specialist
Elisabeth Devlies
Aarschot - elisabeth@se7en.be - 016 31 38 22