top of page
Reisformaliteiten
Nuttig om weten

Reisformaliteiten

Wees goed voorbereid zodat je vakantie niet strand op de luchthaven. Dagelijks zijn er mensen die hun reisdocumenten niet in orde zijn, waardoor ze niet voorbij de check-in of de grenscontrole geraken. Door enkele eenvoudige en makkelijke voorzorgsmaatregelen kunnen vakantiedrama’s voorkomen worden.

 

Enkele praktische tips voor een vlotte start van je vakantie

Het document dat het vaakst vergeten wordt thuis is de  identiteitskaart, ook kinderen moeten een geldig identiteitsbewijs hebben, mét foto (niet zomaar een geboortebewijs). Indien de kinderen nog geen identiteitskaart hebben kan je voor hen een kids-ID bekomen  uw gemeentebestuur. De identiteitsdocumenten voor kinderen dienen minstens 15 dagen voor uw vertrekdatum te worden aangevraagd bij de gemeentelijke diensten. Zonder geraak je niet voorbij de grenscontrole!

 

LET OP! De algemene regel is dat identiteitskaarten (ook de identiteitsdocumenten voor kinderen) minstens geldig moeten zijn tot de datum van terugkeer – ten minste als de datum van terugkeer kan worden vastgesteld.

 

Voor bepaalde bestemmingen gelden andere regels. Controleer altijd wat voor jou bestemming van toepassing is  (http://www.diplomatie.be/)

 

Wees tijdig op de luchthaven

 

Stop geen scherpe voorwerpen  in je handbagage, maar wel in je reiskoffer. Om veiligheidsredenen worden een zakmes, nagelsetje, schaartje of andere scherpe voorwerpen bij de controle van uw handbagage immers in bewaring genomen.

 

Sinds de ingebruikname van Terminal A in Brussels Airport, moet je rekenen op een wandelafstand tot de gate van ongeveer 20 minuten. Wie geen Belgische nationaliteit heeft, contacteert best zijn ambassade om de reisformaliteiten te kennen.

 

Controleer de geldigheid van je reispas: tot 6 maanden na terugreis. Kinderen dienen hun eigen reispas te hebben. Voor de USA heb je een nieuw (digitaal) paspoort nodig, ofwel een ‘oude’ reispas, maar met een visum.

 

Tot slot : wie een reis maakt naar verre bestemmingen informeert zich best over de gezondheidsvoorschriften. Op www.vacciweb.be vind je een overzicht van talrijke bestemmingen en de geldende vaccinatievoorschriften.

bottom of page